Vissza

Látványos felújítás után adták át Magyarország egyik legszebb kastélyának nyugati szárnyát

2021-07-27 Hírek

Látványos felújítás után adták át Magyarország egyik legszebb kastélyának nyugati szárnyát

Egy jelentős fejlesztéssorozat részeként született újjá a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnya, melyet vasárnap adtak át. Más épületrészeket érintő korábbi – 2009 óta zajló - projektek után a hétvégén ünnepélyesen átadták a nyugati szárnyat, melyet a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. konzorciuma restaurált mintegy kétmilliárd forint értékben a 3H Építésziroda Kft. tervei alapján. A most átadott projekten a kivitelezés már korábban lezárult, azonban a pandémia miatt csak 2021-ben lehet látogatni a patkószárnynak is nevezett földszintes épületrészt, melyben a napokban kiállítás nyílik meg.

A nyugati szárnyon elvégzett, összesen 1275 négyzetméternyi munkát két ütemre bontották: elsőként az épületrészben 1100 négyzetméterben elkészült a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása is. Ezt követően a tető- és homlokzatjavítási munkáit végezték el.

 

Ezzel a három tárlattal várják az érdeklődőket

A hosszú távon időszaki kiállításoknak otthont adó nyugati szárny három tárlattal nyílt meg,

  • az Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár,
  • az Esterházy-porcelánkabinet,
  • valamint az Idővonzatok - Modulated Time, Boldi szobrászművész és Incze Mózes festőművész közös tárlata kapott benne helyet.

Az átadón és kiállításmegnyitón részt vett mások mellett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, Varga Judit igazságügyi miniszter, valamint köszöntötték Esterházy Antal herceget és feleségét, Esterházy Svetlanát.

 

Folytatódik a kastély fejlesztése

A felújítás következő része a főépületen, vagy más néven múzeumi tömbön fog lezajlani, ahol a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. végzi el a munkát mintegy 2400 négyzetméteren. A  munkálatok érintik a pincét, a földszintet, az I. emeletet, valamint a II. emelet keleti oldalának egyes helyiségeit, az óraszintet és a belvedere szintet is.

Ezen felül a keleti összekötő szárny pincéjén és földszintjén is dolgoznak majd, illetve a keleti szárny déli végében helyreállítják a lépcsőt és a csatlakozó I. emeleti közlekedő területet.

Forrás: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2021/07/latvanyos-felujitas-utan-adtak-at-magyarorszag-egyik-legszebb-kastelyanak-nyugati-szarnyat