Vissza

Rizsavi Tamás interjúsorozat 2 - Operaház

2021-04-29 Hírek

Rizsavi Tamás interjúsorozat 2 - Operaház

Rizsavi Tamás a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. felkérésére ezúttal az Operaházat és környékét örökítette meg naplemente idején új, lélegzetelállító képein. A fotózás kapcsán tettünk fel neki néhány kérdést, amelyre a válaszait lejjebb olvashatjátok. A teljes képgalériát legalul találjátok. Ha tetszettek a fotók, kérjük, osszátok meg ti is az interjút, hogy minél több emberhez eljussanak az ország egyik legismertebb épületéről készült fényképek.

A belváros közepén, a történelmi negyedben voltál fent az ország egyik legemblematikusabb épületének a tetején. Milyen érzés volt fent?
R.T.: Amikor az ember sétál az Andrássy úton nem is gondolja, hogy az épület hátsó része milyen magas. Nagyon hasonlít a Keleti tetejére a feljutás szempontjából. Izgalmas és lenyűgöző. Párosult mellé egy gyönyörű naplemente, így le sem akartam menni, amíg be nem sötétedett. Fantasztikus délután volt.

Műemlékvédelem alatt álló épületben korábban voltál már fotózni? Voltak különleges szabályok, amiket be kellett tartanod?
R.T.: Igen, voltam, de semmivel sem kell kevésbé figyelni egy nem műemlékvédelem alatt álló épületen sem. Egy ilyen fotózásnál mindig vannak egyedi szabályok, amelyek szerint fotózom, legyen ez bármilyen épület. Mindenre vigyázni kell ugyanúgy, mint a testi épségemre.

Az Operaház felújítás alatt áll. Egy kis kulisszatitkot el tudnál árulni, hogy milyen lesz? Biztosan szétnézhettél bent…
R.T.: Igen, jártam kívül-belül, alul-felül. Alapvetően is egy impozáns, gyönyörű épület. Ami már kész volt, arról annyit elárulhatok, hogy meseszép lesz, de ezen szerintem nem lepődtünk meg. A tetőszerkezet is pompás állapotban van, főleg azt vettem szemügyre.

A fotózás mellett, a másik nagy szerelmed a mozdonyvezetés. Melyik lépett be előbb az életedbe?
R.T.: A vasút volt először. Aztán a vasutat kezdtem el fényképezni és így jött az újabb szerelem. Nekem fontos, hogy amit én szeretek csinálni, azok ne dokumentum képek legyenek, arra vannak más fotósok, ezért kezdtem el a vasutat is olyan szemszögből fotózni, hogy egy nem vasutasnak is tetsszen.

Korábban is fotóztál már restaurálás alatt álló épületet?
R.T.: Nem volt jellemző.

Ha lemaradtatok volna az első részről, akkor IDE kattintva megnézhetitek.
Az interjúsorozat harmadik részében Tamást a Bozsik Stadion fotózásáról kérdeztük. Az interjút a teljes galériával május 13-án osztjuk meg veletek!