Vissza

Világszínvonalú áramoltatott medence segíti a kajakosok felkészülését a sukorói akadémián

2023-04-21 Hírek

Világszínvonalú áramoltatott medence segíti a kajakosok felkészülését a sukorói akadémián

A kajak-kenu sport területén Magyarország nagyhatalomnak számít. Az Európa-bajnokságokon, világbajnokságokon és az olimpiákon is kiválóan szerepelnek a magyar sportolók, lakosságarányosan nézve a megszerzett érmek számát hazánk még jobban kiemelkedik a mezőnyből.

Ehhez a teljesítményhez méltó sportolói paradicsom épül a Velencei-tavi kajak-kenu és evezőspálya mellett a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. (WHB) generálkivitelezésében. A Sukorón zajló projekt beruházója az Építési és Közlekedési Minisztérium.

 

 

Megtörtént az ünnepélyes aláírás

Április 12-én, a végső formáját már egyre látványosabban felöltő Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia területén tartott ünnepélyes eseményen a WHB és a fejlesztő német Technisches Zentrum (TZ) vezetősége aláírta a szerződést egy, a legmagasabb világszínvonalat képviselő kajak-kenu áramoltatott medence gyártási és kivitelezési munkálataira, majd az aláírást követően közös projektbejárást is tartottak.

 

Dipl.-Ing. Wigand Fitzner üzletvezető (Technisches Zentrum) és Dénes Balázs ügyvezető, műszaki igazgató (WHB)

A WEST HUNGÁRIA BAU Kft. részéről Dénes Balázs ügyvezető, műszaki igazgató, a Technisches Zentrum részéről pedig Dipl.-Ing. Wigand Fitzner üzletvezető szignózta a dokumentumot. Az eseményen részt vett a létesítmény névadója, Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok, harmincegyszeres világbajnok kajakozó, az Akadémia elnöke is.

 

 

A medence télen-nyáron is használható

Az eredetileg a Berlin melletti Potsdam olimpiai edzőközpontjában kifejlesztett medence a világon egyedülálló lehetőséget biztosít a magyar sportolók számára: a 9,7 méter hosszú, 3,9 méter széles vízfelülettel rendelkező létesítményben akár 6 m/s sebességű mesterséges vízáramlat is fenntartható. Ennek köszönhetően versenysebességen történő edzésekre és terhelésélettani tesztek elvégzésére is alkalmas, akár téli időszakban is.

 

A fotó egy más helyszínen korábban felépített, azonos kialakítású, TZ-áramoltatott medencét ábrázol

A medence beépítésével megszűnik a sportág függősége az időjárástól és a külföldi edzőtáboroktól. Emellett Sukorón biztosítani tudják a magyar sportolók munkáját abban az esetben is, ha a jelenleg kiszámíthatatlan geopolitikai helyzet miatt utazási korlátozások merülnének fel.

Az ellenáramoltatott medence használható még rehabilitációs és prevenciós célokra is, mivel alkalmas a sportolók számára leginkább fontos élettani paraméterek mérésére és fejlesztésére.

Külön előnye az is, hogy a külső hatásoktól független környezetben teljes mértékben magára tud koncentrálni a sportoló: a lapát- és testtartását, a csapásszámát és az állóképességét is tudja fejleszteni.

 

Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok, harmincegyszeres világbajnok kajakozó, az Akadémia elnöke

 

Multifunkcionális központot kap Velencei-tó

 

 

A sukorói kajak-kenu komplexum épületeinek hasznos alapterülete megközelíti a 27 ezer négyzetmétert. Ebből az Akadémia főépületében 19 ezer négyzetméteren úszócsarnok, sportcsarnok, étterem, főzőkonyha, konferenciaterem, irodák és szállásépületek is helyet kapnak. A most aláírt szerződés tárgyát képező, egyedülálló medence a hajótároló épületegyüttesben helyezkedik majd el.

A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémiáról részletesen utoljára a bokrétaünnepség alkalmából írtunk tavaly októberben.

 

 

 

 

 

Forrás: https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2023/04/vilagszinvonalu-aramoltatott-medence-segiti-a-kajakosok-felkeszuleset-a-sukoroi-akademian