Vissza

A jövő otthonai ma - Egyetemisták világversenyét támogattuk

2019-07-15 Támogatásaink

A jövő otthonai ma - Egyetemisták világversenyét támogattuk
Idén először Magyarországon, Szentendrén rendezték meg a Solar Decathlont, a világ egyetemeinek energiatudatos építészeti versenyét. A West Hungária Bau Kft.  által is támogatott esemény három kontinens, nyolc ország, huszonhét felsőoktatási intézmény és közel 400 versenyző részvételével kezdődött meg. Az egyetemistáknak 2 hét alatt kellett 10 olyan lakóépület prototípust megépíteni, amelyek a megújuló energia és környezettudatos megoldások segítségével adhatnak választ a legfrissebb építészeti és környezeti kérdésekre.  
Több száz egyetemista dolgozott az elmúlt 14 napban, hogy szinte a semmiből felépítsenek 10 olyan lakóépület prototípust, amelyek a megújuló energia és környezettudatos megoldások segítségével adhatnak választ a legfrissebb építészeti és környezeti kérdésekre. A felépített mintaházakban innovatív építészeti megoldásokat is alkalmaznak, amik utat mutathatnak az életünk, otthonunk, élőhelyünk és a közösségünk fenntarthatóbbá tételéhez.  
A Solar Decathlon egy egyetemistáknak szóló építészeti verseny, amely 2002-ben indult az USA-ból. A nemzetközi program küldetése az, hogy a felépített mintaházakon keresztül mutassa be és népszerűsítse a napenergia hasznosításával összefüggő építészeti megoldásokat, növelje a zöldtechnológiák társadalmi és piaci támogatottságát, és szélesebb körben is felhívja a figyelmet a megújuló energiák és az energiahatékony szerkezetek fontosságára, lakossági hasznára. 
A megmérettetésen tehát nem csak tervekkel és látványrajzokkal indultak a csapatok, meg is kell építeniük az elképzeléseiket. Az eredmény ezek után mérések és gyakorlati teszt után születik meg. A felépülő mintaházakat július 13-tól tekinthetik meg az érdeklődők. 
A fiatalok kreativitására és innovációs képességére építve, egyetemi kutató-fejlesztők működnek együtt ipari partnerekkel, szponzorokkal és olyan innovatív, energiahatékony házakat tervezzenek, amelyek a megújuló energia és a tudatos erőforrás használatra alapozva, fenntarthatóságot demonstráló mintaotthonok lehetnek - írja a magyarepitok.hu.