Vissza

Az építész képzésben részt venni a mi érdekünk is

2020-04-06 Hírek

Az építész képzésben részt venni a mi érdekünk is

A felelős vállalat a jövő szakembereire is figyelmet fordít. Közhelyes gondolatnak hangzik, de nagyon is gyakorlati haszonnal jár. Ennek szellemében vágott bele a WHB Group is és csatlakozott a győri Széchenyi István Egyetem duális képzési programjához, melynek keretében tavaly szeptemberben egyből 4 hallgatónak is helyet biztosított alkalmazottai között.

Mit is jelent pontosan a duális képzés? Az oktatási forma keretében a hallgatók az egyetemi tanulmányaikkal párhuzamosan gyakorlati oktatásban is részesülnek egy szakmabeli cégnél. Így nemcsak a tanulnak leendő szakmájukról, de dolgoznak is benne – mert, mint tudjuk, gyakorlat teszi a mestert. Ennél azonban széleskörűbb társadalmi és szakmai hatásai is vannak a programnak.

Ahogy Paár Attila összefoglalja a vállalat képviseletében: „a duális képzéssel mindenki nyer”. A még kevésbé elterjedt oktatási forma a haladó gondolkodású vállalatoknál már sikeresen működik, hiszen minden érintettje számára hordoz hozzáadott értéket:

1, Jól jár a hallgató, mert amellett, hogy gyakorlatban is hasznosítható tudásra tesz szert a szakmájáról, az elhelyezkedési versenyben is komoly előnnyel indul a többiekkel szemben – hiszen ismeri leendő munkaköre elvárásait is. Belelát abba, hogyan működik egy cég a választott szakterületen, részese lesz az iparági gyakorlatoknak. A szakmai kompetenciáitól elvonatkoztatva pedig, általános munkavállalói készségekre és így önbizalomra is szert tesz. Nem elhanyagolható előny az sem, hogy az elvégzett munkáért fizetést is kap – melyet akár tandíjára is fordíthat, tanulásból finanszírozva oktatását.

2, Nyertes az egyetem is, hiszen segítséget kap abban, hogy hallgatója a lehető legmagasabb szintű képzésben részesüljön, sőt, folyamatos visszajelzéseket kaphat a friss iparági trendekről és elvárásokról is.

3, Előnyös a képzési forma a vállalatoknak is, hiszen amellett, hogy már eleve egy előszűrt rétegből válogatnak, lehetőségük van már a kezdetektől saját igényeik alapján formálni munkavállalóikat. Ha a hallgatók lediplomáznak, közösen dönthet úgy a két fél, hogy a végzettekből teljes értékű munkaerő válik. Így a cégnek nem kell toborzásra költeni, csökkennek a HR osztály munkaterhei az új munkaerő felkutatásával és a beilleszkedés segítésével kapcsolatban. Csökken a kollégák betanításra fordított ideje, és minimalizálódnak az új munkaerő alkalmazásával kapcsolatos kockázatok is.

A jövő építészeit felkarolni tehát nagyon is a szakma érdeke. Időt, energiát, így pénzt is spórol ezzel minden vállalat. „Abban bízom, hogy a jövőben jobban elterjed iparágunkban ez a gyakorlat, mivel az általános szakmai színvonal növeléséhez is hozzájárul, ami közös érdekünk. Szeretnénk több elhivatott és kompetens fiatalt a látni az építőiparban, ezért szívesen vállalunk szerepet a képzésükben is” – tette hozzá Paár Attila.