Vissza

Az építészet Oscar-díjára jelölték a Puskás Arénát

2021-02-03 Hírek

Az építészet Oscar-díjára jelölték a Puskás Arénát

A Mies van der Rohe építészről elnevezett elismerést olyan megvalósult európai projektek kaphatják, amelyek építészeti minőségük és kulturális jelentőségük révén a modern városfejlesztés meghatározó alkotásai. A Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Zrt. generálkivitelezésében elkészült Puskás Aréna Közép-Európa legkorszerűbb, legnagyobb befogadóképességű multifunkcionális sportlétesítménye. A tervezési munkákat a Közti Zrt. végezte el, a stadion vezető tervezője Skardelli György volt - a cég tájékoztatása alapján derültek ki a jelölés részletei.

 

3 év tervezést követően 3 év építés után adták át az épületet

A Puskás Aréna a maga 52 méteres magasságával karakteres városképformáló eleme a fővárosnak. A 208 000 négyzetméter alapterületű Puskás Arénát 3 év tervezés, majd 3 év építés után 2019-ben a Magyarország–Uruguay nyitómeccsen adták át. Az aréna a Magyar Építő és a ZÁÉV generálkivitelezésével, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Zrt. (KKBK) beruházásában jött létre - utóbbi szerepét 2020 januárja óta a Fürjes Balázs irányításával létrejött Budapest Fejlesztési Központ (BFK) tölti be. A stadion kivitelezése során a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. készítette és szerelte az acélszerkezetet, míg a szerkezetépítés feladait a WEST HUNGÁRIA BAU Kft., az Épkar Zrt., a Bayer Construct Zrt., a Sankó-Ép Kft. és az Épszerk-Pannónia Invest Kft. oldotta meg. A műszaki ellenőri feladatokat az Óbuda Group és a Főber Zrt. látta el.

 

 

A legkiemelkedőbb kortárs európai épületeket díjazzák

A Ludwig Mies van der Rohe-ról elnevezett díjat 1988-ban adták át először a kortárs építészet legkiemelkedőbb európai projektjei részére. A független európai zsűri által odaítélt elismerést eddig olyan neves építészek tervei nyerték el, mint Peter Zumthor, Zaha Hadid vagy David Chipperfield. A díj kiválasztási folyamatában a Puskás Aréna bekerült a második fordulóba, mellyel hivatalos jelöltté vált.

A Mies van der Rohe-díj esetében a hivatalos jelölés már olyan elismerésnek számít, mint a filmek esetében az Oscar-jelölés.

„Akkor tudunk egyedit alkotni, ha a jövőbe mutató kortárs építészetet ötvözni tudjuk a múltból átemelt elemekkel” – mondta Skardelli György a KÖZTI vezető építésze.

 

 

Forrás: https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2021/02/az-epiteszet-oscar-dijara-jeloltek-a-puskas-arenat