Vissza

Bronztábla hirdeti, Nívódíjas épületben parkolhatnak a Városliget mellett

2022-06-07 Hírek

Bronztábla hirdeti, Nívódíjas épületben parkolhatnak a Városliget mellett

Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását 2021. évben huszonegyedik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA). A díjakat 2021 év végén adták át, melyről lapunk is beszámolt a díjazott projektek névsorával együtt.

Az Építőipari Nívódíjat Tanúsítvány és a létesítményen elhelyezett, az alkotók megnevezésével ellátott bronztábla testesíti meg, ezen táblák ünnepélyes felavatására 2022-ben kerül sor. Június 3-án a Komplex infrastruktúra kategóriában díjnyertes Múzeum Mélygarázs ünnepélyes táblaavató rendezvényét tartották meg.

A létesítmény Budapesten, a Dózsa György úton, a Városliget mellett valósult meg a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. generálkivitelezésével.

A projekt további résztvevői:

  • Építtető: Városliget Zrt. (Budapest)
  • Tervező: UNITEF ’83 Zrt. – FŐMTERV Zrt. Konzorcium
  • Lebonyolító: Óbuda Újlak Zrt. – Főber Zrt. konzorcium
  • Generálkivitelező: WEST HUNGÁRIA BAU Kft. (Biatorbágy)
  • Alvállalkozó: ÉPI Szerkezetépítő Kft. (Budapest)
  • Alvállalkozó: WHB Elektro Kft. (Budapest)
  • Alvállalkozó: Gázmodul-Weisz Kft. (Sárbogárd)

Az eseményen Nagy Sándor, a WHB projektvezetője köszöntötte elsőként az egybegyűlteket és a projekt ideje, vagyis a két és fél év alatt kialakult pozitív kapcsolatot hangsúlyozta a tervezők, az alvállalkozók és a munkatársak között.

„A Nívódíj Bizottság által odaítélt díj mindenképpen megkoronázza a mélygarázs kialakításában vállalt munkánkat”

– tette hozzá.

A tervezők részéről elhangzott, örömteli folyamat részesei lehettek, a felkészült tervezőgárdának és a megbízókkal való együttműködésnek köszönhetően, ahol az alap hozzáállás a megoldás keresés volt. Eleget tudtak tenni azon megrendelői elvárásnak, miszerint ne csak egy jól működő, modern mélygarázst kapjon az idelátogató, hanem valami plusz is jelenjen meg.

Így született meg a 800 férőhelyes mélygarázs kerékpártárolókkal, amelynek tetején promenád jelenik meg. Ez egy előremutató fejlesztés, amely megtermeti lehetőségét az autómentes Városliget kialakításának

– hangzott el az ünnepségen.

„Az épület belső kialakítása elsősorban a gépkocsi forgalom céljait szolgálja, ugyanakkor megoldja a biztonságos gyalogútvonalak biztosítását is. Megoldott a mozgássérültek parkolása és az elektromos töltőhelyeket is kiépítettek. A parkolóhelyek kialakítása kényelmes, problémamentes használatot nyújt, szemben sok parkolóház oszloprengetegével.

Külön üde színfoltot jelentenek a falakon elhelyezett kortárs művészeti alkotások. A felszínen egy geometrikus promenád lett kialakítva, a lépcsőházi kijáratok pedig jól elrejtik a gépészeti kivezetéseket. Összességében a létesítmény megoldotta a hajdani, elhanyagolt Felvonulási tér egy részének rehabilitációját” – olvasható a projekt méltatásában.

Végezetül Katona András, a Nívódíj Bizottság képviselőjeként méltatta a projektet, és röviden kitért a Nívódíj történetére. Az első pályázat meghirdetésére 2000-ben került sor, 2021-ben 22 pályamű érkezett, ebből a Bíráló Bizottság összesen 14 építményt részesített Építőipari Nívódíjban és kettő részére elismerő oklevelet adott ki.

Hangsúlyozta, a 18 tagú bírálóbizottság igen szűkmarkúan bánik a díjak kiosztásával, komoly szakmai vitákat követően csak a legjobbak kaphatják meg ezt az elismerést.

Forrás: https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2022/06/bronztabla-hirdeti-nivodijas-epuletben-parkolhatnak-a-varosliget-mellett