Vissza

Egészség, elhivatottság, kikapcsolódás: a sport szinonimái a WHB számára

2020-10-29 Hírek

Egészség, elhivatottság, kikapcsolódás: a sport szinonimái a WHB számára

A sportlétesítmények építése a magasépítészet egy speciális területe. Az ilyen épületekre - különös tekintettel a profi nemzetközi sporteseményeknek is otthont adókra - nagyon különleges elvárások vonatkoznak. Ez is egy kihívásokkal teli műfaj, épp úgy, ahogy a műemlékek rekonstrukciója.

Meggyőződésünk, hogy a műemlékekhez hasonlóan, arénáink építését sem tudnánk sikerrel művelni, ha építészeink szakértelméhez nem párosulna a sport iránti szenvedélyük.

Mit jelent nekünk a sport? 

Egészséget - a mozgás számunkra az egészség kulcsa, mely, úgy gondoljuk, hogy az egészséges felnőtt életének már gyermekkorában része volt. Szeretnénk maradandót alkotni abban az értelemben is, hogy a magunk módján hozzájárulunk a testedzés népszerűségének növeléséhez. Felelős magyar vállalatként igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni a mozgás propagálása érdekében.

Elhivatottságot - a sport lehet karrier és életcél is, de nem kell ennyire messzire mennünk ahhoz, hogy belássuk: a test edzése a szellemet is edzi. Akaraterőnket növeli, és megtanítja, hogyan lépjünk folyamatosan át a magunk számára felállított korlátainkon.

Kikapcsolódást – aki a sportot szereti, szívesen éli át a versenyek élményét akkor is, ha épp nem ő van a pályán. Értük is dolgozunk, hiszen a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő sportkomplexumok építése lehetőséget ad arra, hogy egyre több világszintű versenynek és mérkőzésnek lehessenek közvetlen szemtanúi, testközelből.

Hogy ültetjük ezt át a gyakorlatba?

Röviden megfogalmazva: megkeressük a módját, hogy a nemzetközi szabványok és minőségi elvárások, illetve a szurkolói igények a lehető legmagasabb szinten találkozzanak épületeinkben.

Egyik kedvencünk, a hamarosan elkészülő budapesti Bozsik Stadion példája, ahol a kivitelezési munkák alatt fontosnak tartjuk a helyi szurkolók bevonását.

 

Itt Márton Tamás, a kispestiek szervezett szurkolói csoportjának alapító tagja közvetlenül is részt vesz a munkálatokban, így első kézből értesülünk minden projektelem esetén a vonatkozó szurkolói véleményekről.

A Bozsik stadion kivitelezése során komoly feladatot jelentett a külső homlokzati díszburkolat, amelyhez összesen 3500 gyártmánytervet kellett készíteni. A minden irányban ívelt homlokzatot már a vasbeton pillérek tervezésénél és kivitelezésénél nagyon precízen kellet kialakítani, és csak a pillérek elhelyezése, illetve a pontos geodéziai bemérés és többszöri helyszíni ellenőrzés után kezdődhetett meg az acél háttérszerkezet, valamint a homlokzati terpesztett lemezből készült burkolatok gyártmánytervezése, gyártása és kivitelezése. A végeredmény viszont magáért beszél, a Kispest színeibe öltöztetett stadion szemet gyönyörködtető.

Budapest mellett több vidéki nagyvárosban is építünk olyan létesítményeket, amelyek a jövőben nem csak a versenysportnak, de az ott lakóknak is számos lehetőséget nyújtanak majd a sportolásra.

Szegeden például két nagyszabású projektünk is folyamatban van, az egyik az Etelka sori uszoda ami ugyan egy 1200 fős versenyuszodának készül, de a lakossági igények teljes körű kielégítése érdekében a medencék mellett például konferenciaterem, gyermekmegőrző, tanulószoba és egy wellness részleg is megtalálható lesz benne, arra pedig külön büszkék vagyunk, hogy az akadálymentes kialakításnak köszönhetően a különböző parasportversenyeket is lehet majd benne tartani.

Az uszoda egyik különlegessége, hogy a versenymedence olyan osztószigettel épül meg, amit be lehet tolni a medence feléig, akkor két 25 méter hosszú medencét használhatnak, vagy 17 méter távolságra, akkor egy 17 és egy 33 méteres részt kapnak.

A szegedi másik kivitelezésünk a 8300 fős Pick Aréna, mely a 2022-es férfi kézilabda-Eb egyik helyszínéül fog szolgálni.

A létesítmény kétpályás edzőcsarnokot is magában foglal majd, illetve a kézilabda-utánpótlásra is gondolva egy bentlakásos akadémiai, kollégiumi részleg is kialakításra kerül benne.

Sopronban is jól haladunk a különleges és látványos faszerkezetű Csik Ferenc Uszoda építési munkálataival.

A nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas létesítmény szintén úgy lett tervezve, hogy minden úszni szerető soproninak törzshelyévé válhat majd. Az uszodában egy 25 méter széles és 50 méter hosszú, nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas medencét, valamint egy 25 méter széles és 25 méter hosszú kismedencét, továbbá egy melegítő és egy tanmedencét alakítunk ki.

„Ahol pedig nem építőként, ott igyekszünk támogatóként jelen lenni – hisz a WHB életében mindig is fontos volt a sport, a munkatársak közül is nagyon sokan sportolnak szabadidejükben. A sport nagyban hozzájárul az egészséges életmódhoz és az egészségmegőrzéshez, ami most a járvány idején különösen fontos. A fizikai erőnlét mellett a mentális egészséget is segíti a rendszeres mozgás, és ez szintén sokat jelent a mindennapi munkavégzés során.

Éppen ezért nagy figyelmet fordítunk a hazai sportolók és sportegyesületek közvetlen támogatására is, támogatottjaink között szerepel egyebek mellett például a BENU Férfi Magyar Kupa 2020, a Magasépítő Kupa, ahol foci csapattal is képviseltettük magunkat, a HSMA Darázs Ádám Erős Ember, MOL Fehérvár FC, Magyar Tenisz Szövetség, a Siófok Kézilabda Club, a Balatonfüred Kézilabda Club, a Győri Atlétikai Club és a KOKO GYM Harcművészeti Club is.

A WHB Group szponzorációs politikáját tudatosan úgy alakítottuk ki, hogy a sportnak mindig kiemelt helye legyen benne” – tette hozzá Paár Attila, a vállalat képviseletében.