Vissza

Különleges, Makovecz Imre stíllusában épült pavilonnal mutatkozik be Magyarország a Dubaji Világkiállításon

2021-10-01 Hírek

Különleges, Makovecz Imre stíllusában épült pavilonnal mutatkozik be Magyarország a Dubaji Világkiállításon

Megnyitotta kapuit az Expo 2020 Dubai, amely közel 200 kiállító ország részvételével várja a látogatókat fél éven keresztül. Ez az első világkiállítás, amelyet a Közel-Keleten rendeznek meg, Dubai 25 millió látogatót vár szerte a világból – derül ki a hazánk hivatalos képviseletét ellátó Expo 2020 NKft. tájékoztatásából.

 

Magyar mérnökök, ácsok, festők és burkolók Dubajban

A projektről többször is írtunk már: építkezése során lapunk a közel-keleti országból helyszíni fotóriporttal is tudósított. A látványos projekt kivtelezését a WHB-Épkar Kft. végezte el.

A cég számos magyar szakmunkást (festőket és burkolókat) valamint magyar mérnököket is foglalkoztatott a munkához, az egyedi faszerkezeten pedig 17 ács is hónapokon keresztül dolgozott a WHB-Épkar alvállalkozójaként.

 

 

Külön említésre méltóan zajlott a projekt nemzetközi logisztikai egyeztetése: a magyar mérnökök együttesen szervezték meg a legyártott fatartók és kiegészítő elemeik szállítását az Egyesült Arab Emirátusokba. Mindez egy Volga-Dnepr Antonov An-124 óriás teherszállító géppel valósult meg, a repülő háromszor fordult a fa tartóelemekkel.

 

Az építkezés során egyetlen csepp vizet sem használtak fel

A Magyar Pavilon a világkiállítás Mobilitás kerületében található. Hazánké az első faszerkezetes épület nem csak a világkiállításon, hanem az egész Perzsa-öböl menti régióban. A pavilont Makovecz Imre egykori tanítványa és munkatársa, Csernyus Lőrinc tervezte. Az építés során egyetlen csepp vizet sem használtak fel, így kapcsolódva az expó egyik fő témájához, a fenntarthatósághoz.

A pavilon központi témája a víz:

az Aqua Roots of Hungary névre keresztelt épület Magyarország páratlan vízkincseit, kialakulásukat, történetüket mutatja be, különösen nagy hangsúlyt helyezve természetes vízkészletünkre, gyógy- és termálvizeinkre, valamint a balneológiára.

 

192 pavilon közül a 15 legérdekesebb közé választották a magyart

A pavilonban helyet kapó kiállítás egy tudás- és élményalapú interaktív tárlat, melynek csúcspontja a kupola terem, ahol a látogatók egyedülálló látványban és élményben részesülhetnek.

A Magyar Pavilon tematikája alapján elnyerte a Time Out Dubai újságíróinak elismerését, ugyanis a világkiállítás 192 pavilonja közül a 15 legkülönlegesebb közé választották.

Forrás: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2021/10/kulonleges-makovecz-imre-stillusaban-epult-pavilonnal-kepviseli-magat-magyarorszag-a-dubaji-vilagkiallitason