Vissza

Borkétaünnep Dubaiban – Elérte legmagasabb pontját a magyar pavilon

2020-02-21 Hírek

Borkétaünnep Dubaiban – Elérte legmagasabb pontját a magyar pavilon
A Dubai Expo területén tertották a Makovecz-iskolához tartozó, Csernyus Imre tervei alapján épülő, 1927 négyzetméteres épület bokrétaünnepségét. A pavilon - melynek nemrég készült el a szerkezete – egy többszintes, kettős rétegű, faszerkezetű épület, amely egy belső kupolából és az azt körülvevő külső burokból áll.
Speciális faépítkezési technológiával elevenítik meg az organikus építészetet
 
A létesítmény érdekessége, hogy száraz technológiával készül, azaz építésénél a kivitelezők nem használnak olyan technológiákat, amelyekhez víz kell. A magyar megjelenés központi témája, az emberiség alapvető éltető eleme, a víz. Az épületben helyet kap egy kiállítás is, melynek célja Magyarország egyedülálló gyógy- és termálvíz kincsének bemutatása, valamint az ezekhez kapcsolódó turisztikai desztinációk népszerűsítése.
Az épület szerkezeti elemeit részben tengeri úton, részben pedig a világ egyik legnagyobb teherszállító repülőjével szállították el a Dubai Világkiállítás területére három ütemben, 2019 őszén. Már maga a szállítás is különleges eljárásokat igényelt, mivel a szerkezeti elemek súlya több mint 560 ezer kilogramm. A leghosszabb elem 18,47 méter, a legnehezebb pedig több mint 2700 kilogramm volt.
 
Pontosan 8 hónap múlva nyitja meg kapuit
A főépítész a bokrétaünnepségen elmondta, a tisztán fából épült szerkezetet Magyarországon már egyszer felállították, mielőtt részeire bontva átszállították volna Dubaiba. Az épület vázát egy 17 magyar ácsból álló csapat állította össze Szegletes Mihály vezetésével, aki nagy tapasztalattal rendelkezik a különleges faszerkezetek építésében.
 
Az épület munkálatai az ütemtervek szerint haladnak, várhatóan júliusban szerezheti meg a használatbavételi, majd szeptemberben a működési engedélyt. Az Expo hivatalos októberi megnyitása előtt tesztüzemet tart még a Magyar Pavilon. Ezt követően 2020. október 20. és 2021. április 10. között a világkiállítás 192 másik országával együtt tekinthetik majd meg a számos országból érkező vendégek – írja a Magyar Építők magazin.