Vissza

Elkészült a parkolólemez - 560 autó számára biztosított a hely Győrben

2020-06-08 Hírek

Elkészült a parkolólemez - 560 autó számára biztosított a hely Győrben

A parkolóház földszintje, első emelete és tetőszintje összesen 359 kocsi befogadására alkalmas, ami 201 férőhellyel több, mint amennyi jármű azon a területen korábban parkolhatott. A Modern Városok Program keretében a 11 316 m2-s telken a parkolólemezzel együtt mintegy 560 autó számára biztosítanak parkolási lehetőséget.

A parkolólemez minden helyisége, valamint a fel- és lehajtó rámpák is fűthetőek a téli időben is biztonságos közlekedés érdekében. A szintek műgyanta réteget kaptak, ami nem csak a betont védi, de könnyebben takarítható és nem utolsósorban kevésbé csúszós felületet biztosít.

A parkolólemez kialakításánál a kivitelező cég figyelembe vette a kórházba érkező, nehezen mozgó betegek igényeit, ezért a szabványméretnél nagyobb, 5 méter hosszú és 2,75 méter széles beállókat alakítottak ki felfestéssel.  A mozgáskorlátozottak részére négy beállót, a kapcsolódó felújított térszíni parkolóban 6 beállót jelölt ki az építtető.  A két liftblokk lehetővé teszi a mozgáskorlátozottak részére a parkolólemez emeleti beállóinak használatát is.

Az épület tetejére 168 darab napelem került, melyek a háromszintes épület teljes ellátása mellett plusz energiát is termelnek. A különböző szinteken 8 darab elektromos autó töltőállomás létesült. Ezen felül további 32 töltőállomás előkészítése is megtörtént, melyeket a WHB Group tagja, a Delta Plus Kft. szállított.

A parkolólemez építéséhez összesen 4400 köbméter betonra volt szükség, amihez több mint 600 tonna betonacélt vasaltak be. Az épület homlokzata fénycsíkot kapott a látványosság érdekében. Az épület már becsatlakozott a fejlesztés alatt álló parkolásirányító rendszerbe, melynek nagy előnye, hogy más utcai és parkolóház-foglaltsági adataihoz hasonlóan a város több pontján elhelyezett számkijelző táblákon látható a szabd helyek száma. Ez az információ nagy mértékben megkönnyíti a parkolóhelyet kereső járművezetők dolgát, sőt további fejlesztési célként mobiltelefonos applikációként is elérhető lesz. A rendszer továbbá képes együttműködni a parkolóházak közelében lévő forgalomirányító jelzőlámpákkal is, így egy forgalmasabb szituációban képes befolyásolni a környékbeli járműforgalmat.  

A Modern Városok Programja keretében megvalósuló parkolólemez beruházást az állam 2 milliárd 402 millió forinttal támogatta. Az önkormányzat a legolcsóbb övezetbe sorolta be, így a használata nappal és éjszaka is óránként 100 forintba kerül - olvasható a Magyar Építők magazinban.