Vissza

Helikon adomány

2021-10-29 CSR

Helikon adomány

„Értékeink megőrzése az értékteremtés egy fontos formája” - Paár Attila.

Fenti irányelvet nem csak a műemléki épületeken végzett munkáink során tartjuk szem előtt, mindig kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy mindazokat az értékeket, amiket érdemes átörökíteni a jelenbe és a majdani jövőbe, megőrizzük. Így történik ez most, a Balaton egyik ikonikus szállodájának, a keszthelyi Helikon Hotelnek a felújítása során is.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a 2021-es év elején kezdtük meg a Helikon Hotel bontási munkáit. A munkafolyamat során nagy figyelmet fordítottunk a magyar vendéglátás történelméhez tartozó, régi nagy értékű tárgyak és dekorációs elemek megőrzésére. Az értékmegőrzésnek köszönhetően számos olyan értékes tárgyi eszközt tudtunk odaadományozni a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a keszthelyi Balaton Múzeum gyűjteményébe, mint például a Gazder Antal által tervezett eredeti aranyozott Zsolnay étkészlet, eredeti berendezési tárgyak, épület díszítőelemek és azok az eredeti alpakka tálalóeszközök, melyek a nyitás óta (1971) - amikor még angol felszolgálási mód volt - szolgálták a szállodát.

A muzeális használati tárgyak mellett az 1960-as, 70-es évek szocialista-modernista stílusában épült Hotel Helikon különleges és egyedi belsőépítészeti megoldásokat is rejtett magában, melyek azontúl, hogy minden, az építészetet kedvelő ember számára érdekesek lehetnek, mindenképpen megőrzésre méltóak. Ezek közül talán a legkülönlegesebbek a Szinte Gábor festő, grafikus, díszlettervező által 1970-ben készített faintarziák (Tritón tengeristen, Vitorláshajó, Kisfaludy gőzhajó Keszthelyen, Balatoni szél).

A faintarzia fal mérete összesen 20 méter x 3 méter, az elbontása különös figyelmet és szakértelmet igényelt a WHB szakembereitől, hiszen az volt a célunk, hogy sérülés nélkül tudjuk odaadományozni a hévízi Ensana Thermal Hotel Hévíznek, ahol már van két intarzia, amit Szinte Gábor készített, és szerették volna, ha egyesíteni lehetne ezt a különleges „intarzia gyűjteményt”.

Szintén a hévízi Ensana Thermal Hotelnek adományoztuk Majoros János 1970-ben készített mázas kerámiafalának egy összefüggő darabját, a szignóval együtt. „A több mint 20 méter hosszú és 3 méter magas mázas kerámiakompozíció lendületesen hullámzó és örvénylő vonalak összessége.” ebből tudtunk egy összefüggő, a mester szignóját is tartalmazó részt átadni.

A Keszthelyen jelenleg zajló beruházás célja a Helikon Hotel teljes felújítása, úgy, hogy a lehetőségekhez mérten megtartsuk az épület mára már ikonikussá vált részeit (pl. erkély struktúra), s lehetőség szerint visszaadjuk az eredeti épület tiszta szerkesztettségét. A kivitelezés kiemelt célja egy egységes építészeti arculatú, értékmegőrző, kortárs megjelenésű épület létrehozása.

„Maradandót alkotni úgy tudunk, ha teszünk a jövőért: hogy azok az értékek, amik nekünk fontosak, a jövőben is meglegyenek”Paár Attila.

Készült egy videó is a faintarzia eltávolításáról, ezt az alábbi linkre kattintva, a YouTube csatornánkon nézhetitek meg: