Vissza

Idén már a Formula 3-ban versenyzik Tóth László

2021-11-05 CSR

Idén már a Formula 3-ban versenyzik Tóth László

A WHB által is támogatott Tóth László autóversenyző a Formula Renault Kupa után idén már a 2021 FIA Formula 3-Bajnokság elnevezésű nemzetközi bajnokságban mutatkozott be.

A versenyszezon kezdő időpontja: 2021. május 07., míg befejező időpontja: 2021. október 24. volt.

A versenyfutamokat a Formula-1 Bajnoksággal együtt, az F-1 futamok mellett tartották meg ugyanazokon helyszíneken, ugyanazokon az időpontokban. A szezonban 7 helyszínen minden versenyhétvégén 3, összesen 21 futam került megtartásra.

A 21 éves versenyző a versenyszezon végén úgy értékelte az eltelt időszakot, hogy sokat tanult és rengeteg tapasztalatot szerzett autóversenyzői pályafutása első Forma-3-as idényében, hisz a pályán és azon kívül is számos kihívással és nehézséggel kellett szembe néznie, mégis nagyon hasznosnak és tanulságosnak tartja az idei esztendőt.

„Nagy ugrás volt ez a Forma Renault Európa-kupa után, mivel a Forma-3-as versenyautók jóval nagyobb leszorítóerővel rendelkeznek, itt is van állítható hátsó szárny, mint a Forma-1-ben, sokat és sokféleképpen lehet változtatni a beállításokkal, ezen kívül a gumikezelést is meg kellett tanulni” - mondta Tóth László, aki koronavírus-fertőzés miatt az idény második, franciaországi fordulóját kénytelen volt kihagyni.

Tóth számára a Forma-1-es Magyar Nagydíj hétvégéje a legemlékezetesebb, a Hungaroringen ugyanis hazai közönség előtt versenyezhetett, ami elmondása szerint örök emlék a számára.

„Nagyon jólesett, hogy milyen kedvesek voltak velem a szurkolók, és különleges érzés volt előttük versenyezni. Bizonyos szempontokból az a hétvége is alakulhatott volna jobban, de összességében nagyon jó visszagondolni rá, mert annak ellenére egészen más volt a hangulata, hogy nekem ugyanúgy kellett felkészülnöm rá, mint bármelyik másik fordulóra” - fogalmazott a versenyző, aki az utánpótlás-kategóriákban szereplő istállók közül az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkezőhöz került, bár a spanyol csapat idei évét beárnyékolta, hogy az alapító-tulajdonos Adrian Campos az év elején tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Elmondása szerint pozitívan fogadták már a szezon előtt is, már-már családias volt a légkör, és végig igyekeztek mindenben segíteni, sokat tudott tanulni az ott dolgozóktól. Az idény végén elmondták neki, hogy folyamatos volt a fejlődése, és reméli, hogy az ott megtanultakat jövőre kamatoztatni tudja majd. A fiatal versenyző a téli időszakban várhatóan több teszten részt vesz, és sokat gyakorol majd szimulátoron is. Egyelőre konkrétumokról még nem tudott beszámolni a következő szezonnal kapcsolatban, de a menedzsmentje tárgyalásokat folytat, amelyek a következő hónapokban zárulhatnak le. Folytatni szeretné a versenyzést, és ideális lenne, ha még egy idényt tudna eltölteni a Forma-3-ban.

Gratulálunk a fiatal magyar tehetségnek, és mutatunk pár versenyfotót az idei szezonjáról.