Vissza

Maradandót adunk – Paár Attila a WHB 2023-as támogatási politikájáról

2024-02-14 CSR, támogatások

Maradandót adunk – Paár Attila a WHB 2023-as támogatási politikájáról

A WEST HUNGÁRIA BAU Kft. megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalásra, elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy lehetőségeink szerint minél inkább hozzájáruljunk a minket körülvevő társadalom életszínvonalának javításához.

Ahogy a mindennapi építő tevékenységünket „Maradandót alkotunk” szlogenünk jellemzi, úgy jellemzi segítő cselekedeteinket CSR szlogenünk, miszerint „Maradandót adunk”.

Támogatási politikánkat egy határozott irányvonal mentén alakítottuk ki az elmúlt több, mint 26 évben és évről – évre igyekszünk ezen irányvonal mentén lehetőségeink szerint egyre több és több támogatást nyújtani, hogy jobb jövőt teremtsünk magunknak és gyermekeinknek, hogy lehetőségeinkhez mérten segítsük a rászorulókat, hogy támogassuk a kultúrát, megőrizzük értékeinket és óvjuk a természetet.

Karitatív tevékenységünk jellemzően 5 kiemelt területre fókuszál: Gyermekek, Egészségügy, Oktatás, Sport és kultúra, Környezetvédelem, de emellett folyamatosan figyeljük a minket körülvevő világ eseményeit, az aktuális problémákat, melyekre igyekszünk azonnal reagálni és CSR tevékenységünket ennek megfelelően alakítani / átalakítani.

Az 5 fókuszterület közül az egészségügy az, ami konstans, fennállásunk óta folyamatosan, kihagyás nélkül nyújtunk különböző mértékben és különböző formában támogatást egészségügyi intézményeknek, melyek közül kiemelt a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházzal való, immár 24 éves múltra visszatekintő együttműködésünk. Ezek a támogatások nagyrészt pénzügyi, illetve tárgyi (orvosi eszközök, műszerek) formájában valósultak és valósulnak meg, azonban 2023-ban egy másik megközelítésből is vizsgáltuk a lehetőségeket. Amikor egy gyermek krónikus vagy súlyos betegségben szenved, neki és a családjának is nagy szüksége van a lelki / érzelmi támogatásra annak érdekében, hogy meg tudjon küzdeni a betegség okozta krízishelyzetekkel. Ezt felismerve egy négyéves, tartós adományozási együttműködésről állapodtunk meg a Mosoly Alapítvánnyal, akik hiánypótló pszichés támogatással egészítik ki a súlyosan és krónikusan beteg gyerekek gyógyulási folyamatát. Ingyenesen elérhető művészetterápiás programjaikon a gyerekek kreatív, inspiratív és biztonságos térben tudják feldolgozni a betegségük során megélt tapasztalatokat és érzéseket. Emellett olyan adaptív viselkedésmintákat és megküzdési technikákat sajátíthatnak el, amellyel javulhat az életminőségük és a társas kapcsolataik.

„Hálásak vagyunk a WEST HUNGÁRIA BAU Kft-nek a bizalomért és a támogatásért, amivel hozzájárult, hogy a Mosoly biztonságban működhessen, és hogy a környezeti és gazdasági változások mellett is reagálni tudjon a folyamatosan növekvő igényekre ezzel segítve a beteg gyerekek gyógyulását.”Mosoly Alapítvány

A képen szöveg, diagram, origami, minta látható

Automatikusan generált leírás

A fókuszterületeken belül kiemelt figyelem jut az átfogóan „gyermekeknek nyújtott támogatások” -ként kezelt területnek is, ahol – hasonlóan az egészségügyhöz – a segítés nagyon sokféle formában valósul meg, ezt egyrészt a beérkezett igények, másrészt pedig az adott évre vonatkozó CSR stratégiánk szabályoz.

2023-ban a fókusz az oktatáson volt, hiszen a gyermekek és a fiatalok életének szerves része az iskola, és nagyon fontos, hogy ott minőségi oktatásban részesüljenek. Számunkra kiemelkedően fontos a jövő generációjának minőségi oktatása, hisz elkötelezett hívei vagyunk annak, hogy megragadjunk minden lehetőséget, aminek segítségével a diákok a megfelelő környezetben, a megfelelő tudásanyagot sajátíthatják el, legyen szó akár a szoros iskolarendszerű oktatásról, vagy az úgynevezett élményalapú oktatásról. Meglátásom szerint ez utóbbi egyre nagyobb teret hódít, egyre elfogadottabbá válik, hiszen a virtuális technikai forradalom hatása alól a fiatalok nem tudják kivonni magukat, valamint a fiatal generációnak egyre magasabb az ingerküszöbe, tehát szükség van az élményközpontú oktatásra is.

Fentiek eredményeként az elmúlt évben – a hagyományos oktatás mellett - számos olyan kezdeményezés mellé álltunk, ahol a gyermekek / fiatalok élményeken keresztül juthattak hasznos tudáshoz.

Ezek közé tartozik – a teljesség igénye nélkül – a Győri Gyerekegyetem, melynek célja megismertetni a gyerekekkel a különböző tudományterületeket, betekintést nyújtani az egyetem, a hallgatók életébe, játékos formában bemutatni az előttük álló tanulási és pályaválasztási lehetőségeket. Mindezt sok-sok sporttal, játékos formában, élményekre, aktivitásra alapozva, valamint a Mobilis Élménytáborok, ahol nem mindennapi környezetben, egyedi programokkal, a legújabb technológiákat bemutatva nyújtanak maradandó élményeket általános iskolások számára. Ez a tábor nem egy gyerekfelügyelet, hanem értékek, élmények átadása, a nyári szünet tartalmas eltöltése.

A képen szöveg, rajzfilm, fedett pályás, fal látható

Automatikusan generált leírás

A WEST HUNGÁRIA BAU Kft. kiemelt figyelmet fordít a hazai kulturális élet támogatására is. 2023-ban – a több kisebb támogatás mellett - ennek a gyöngyszeme a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvánnyal kötött támogatási szerződés volt. A 2019-ben életre hívott Alapítvány a hazai balettutánpótlás képzést népszerűsíti, magán, állami és pályázati támogatások révén új produkciók létrehozásában vállal szerepet, támogatja a növendékek színpadi produkcióit. Jelenleg 150 balettnövendék dolgozik alázattal a mesterek támogatása mentén, hogy megfelelő színpadi gyakorlatot szerezhessen, megörvendeztetve táncával kicsiket és nagyokat. Cégünk elkötelezett támogatója a művészetnek és rendkívül fontos számunkra a tehetséges fiatalok fejlődésének támogatása. A WHB azonosulni tud az Alapítvány szellemiségével, amelynek célja a tehetséggondozás, a hagyományteremtés, valamint a hazai balettoktatás és a balettművészet szélesebb körben történő népszerűsítése. Büszkék vagyunk rá, hogy mi is hozzájárulhattunk a fiatal balettgeneráció sikereihez.

A képen sport, táncos, személy, ruházat látható

Automatikusan generált leírás

Kultúra – Sport – Környezetvédelem – az életünk szerves és elengedhetetlen részei, melyek a köztudatban önálló fogalmakként, területenként jelennek meg, de számos ponton kapcsolódnak egymáshoz, meghatározva nem csak a mindennapjainkat, de a jövőt is.

2023-ban tudatosan kerestük azokat a lehetőségeket, ahol a három terület támogatását egy eseményen / kampányon belül tudtuk realizálni. Bátran kijelenthetem, hogy ezt a célunkat több alkalommal is meg tudtuk valósítani.

Itt megint csak a teljesség igénye nélkül említeném egyrészt a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeummal létrejött szerződést, melynek keretén belül hozzájárultunk többek között az intézmény „Bringára váltva” című új időszaki kiállításának megvalósításához. A kiállításnak a szemléletformálás, a tudomány és a technikatörténet vívmányainak élményközpontú bemutatása volt a célja, és egyedi megközelítésben, több mint száz kerékpáron keresztül mutatta be a kerékpározás történetét, fejlődését, társadalmi vonatkozásait, valamint az egyre népszerűbb jármű térhódítását itthon és külföldön.

A 2. WHB Zöld Futás volt a másik olyan, a WHB által támogatott esemény, amelyben egyszerre volt jelen a kultúra – sport – környezetvédelemhttps://whb.hu/hu/hirek/hirek/teljes-whb-sikerrel-zarult-a-magasepito-kupa-fozoversenye

Az eseményen névadó szponzorként természetesen a WHB is indított versenyzőket, akik az általuk választott távokon nagyon jó hangulatban, sikeresen teljesítették a kitűzött célt. Az aktív hétvége során a munkatársaink most közösen, egy csapatként tettek ezekért a fontos ügyekért, hiszen ez az esemény lehetőséget nyújtott számukra, hogy összegyűljenek, együtt sportoljanak és mellette támogassák a környezetvédelmi kezdeményezéseket is. Céges hitvallásunk, hogy minél többen vagyunk, annál nagyobb hatást érhetünk el. Szándékaim szerint a jövőben is támogatói leszünk az ilyen eseményeknek, hogy tovább tudjuk népszerűsíteni az egészséges életmódot, a sportot, valamint hozzájáruljunk a közösség, a közösségi kultúra és a környezetvédelem fontosságának tudatosításához.

A képen személy, kültéri, ég, lábbelik látható

Automatikusan generált leírás

Az eddig bemutatott támogatások mellett természetesen még számos kisebb -nagyobb kezdeményezést, intézményt, szervezetet és egyesületet támogattunk a fókuszterületek minden szegmensében, ezeket felsorolni lehetetlen és nem is célom, hiszen erről akár könyvet is írhatnék (nevetés…).

A nem titkolt célom ezzel a pár gondolattal az lenne, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy önzetlenül segíteni, ez mindannyiunk fontos ügye, akár vállalati, akár egyéni szinten. Mindig meg lehet találni azokat a pontokat, ahol szükség van a segítő kézre, legyen az egészségügy, gyermekvédelem, háború, nehéz gazdasági helyzet, oktatás, vagy környezetvédelem.

Hiszem, hogy a legkisebb segítséggel is el lehet érni a változást, hogy valamilyen nagyobb érték teremtődjön, és ami talán a legfontosabb, hogy újra és újra visszataláljunk az összefogáshoz, megtaláljuk a segítségnyújtás és a szolidaritás különböző eszközeit és példát mutassunk azoknak, akiknek szintén módjában áll segíteni! Nyújtsunk kezet ott, ahol szükség van rá!

Paár Attila

alapító – tulajdonos, ügyvezető