Vissza

Amikor új beruházók jönnek, meg kell tudni tanulni a nyelvükön gondolkozni – interjú a WHB vállalkozási igazgatójával

2023-03-06 Hírek

Amikor új beruházók jönnek, meg kell tudni tanulni a nyelvükön gondolkozni – interjú a WHB vállalkozási igazgatójával

Bő másfél évvel ezelőtt, rendkívül gyorsan változó piaci körülmények között lett a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. vállalkozási igazgatója Krivarics Ádám. A vezető 12 fős csapatával együtt felelős az immár több, mint 25 éves WEST HUNGÁRIA BAU Kft. számára az új munkalehetőségek megszerzéséért, vagyis azért, hogy hova vonuljanak fel az építők miután véget ért egy-egy beruházás – természetesen mind a kivitelező részlegekkel, mind pedig a vezetőség többi tagjával szorosan együttműködve.

„A feladatunk az új projektek megszerzése. Egészen a nulladik időpillanattól, tehát onnantól kezdve, hogy megkeressük a beruházót (vagy éppen ő keres meg minket). Ezután a kapcsolatfelvétel, a cégbemutató, az első beszélgetések következnek, majd utána az ajánlatadás – legyen szó komplett tervek alapján adott ajánlatról, vagy irányadó, indikatív formájú ajánlatról”  - foglalja össze, majd hozzáteszi: „mindezt felépítjük a cégcsoportra, egy komplett ajánlatot adunk, a jogi részekkel kiegészítve – vagyis a szerződéses tárgyalások, szerződéses pontok tisztázása, az ütemtervek elkészítése, illetve nyilván a teljes projekt átgondolása és beárazása is ide tartozik”.

 

A kihívások közepette érkezett, megtalálta rájuk a választ

A vezető szakember még pont az orosz-ukrán háború kitörése előtt, egyben a Covid-járvány lecsengése idején érkezett a cégen belülről a pozícióra. Ekkor már nagyon hullámzó állapotban volt a magyar gazdaság, miközben az építőiparban a munkaerő hiány és az ágazati alapanyagok áremelkedése már évek óta jelentős gondot okozott a piaci szereplőknek.

Mindez azonban nem tántorította el a kettős - építőmérnöki és gazdasági - végzettséggel is rendelkező Krivarics Ádámot a feladattól, sőt nagy lendülettel vett részt olyan sikeres cégszemléleti újítások bevezetésében is, melyeknek köszönhetően olyan jelentős projekteken dolgozhat a vállalat, mint a debreceni Semcorp-gyár tervezése és kivitelezése.

Mindenbe 110 százalékot tesz bele

Amikor megkérdeztük az igazgatót a szakmai hátteréről, rögtön kiderült: egy olyan emberről van szó, aki 110 százalékot tesz bele abba, amibe belevágja a fejszéjét. „A BME-n végeztem építőmérnök szakon, az első osztott diplomás évfolyammal. Mivel az ágazat gazdasági vonatkozása már akkor is érdekelt, mesterképzésben elvégeztem a műszaki menedzser szakot is.” A diplomamunkáihoz külföldi tanulmányútra is ment: „A szennyvíztisztítók építése és működésének üzleti vizsgálata volt az a téma, ami mindkét irányvonalhoz illeszkedett. Három hónapot töltöttem el Mexikóban, egy hónapot Németországban, és egy magyar szennyvíztisztítót is vizsgáltam. Ezt követően lehetőségem adódott egyből Németországban dolgozni egy közepes méretű cégnél, az egyetem után ott helyezkedtem el. 2014-ben mentem ki, és egészen 2019-ig dolgoztam ott, eleinte munkahelyi mérnöknek megfelelő pozícióban, majd projektvezetőként.”

Folyamatosan felfelé ívelő karrierje akkor sem tört meg, amikor a WEST HUNGÁRIA BAU Kft.-hez érkezett, ahol többek között rövid ideig munkahelyi mérnökként, majd létesítményfelelősként dolgozott egy budapesti, közel 100.000 m2-es szerkezetépítési projekten másfél évet.

„Egy nagyobb, de mégsem multi típusú cégnek képzeltem el a WHB-t, és ez be is igazolódott. Szakmailag egy nagyon professzionális környezetbe kerültem, ugyanakkor sokkal családiasabb és rugalmasabb, mint a legtöbb multinacionális vállalat” - foglalta össze az első benyomásait.

 

Meghallgatták a véleményét már akkor is, amikor még nem volt vezető

Így Krivarics Ádám már a fent említett első projektjén is a tehetsége és képességei szerint tudott hozzájárulni a közös feladatokhoz. „Én olyan ember vagyok, aki, ha megtalálja a közeget, ahol nyitottak arra, hogy befogadják az észrevételeit, akkor el is mondja a véleményét – természetesen tisztelve a többiek szakértelmét, tapasztalatát.” A WHB-nál mind erre nyitottak voltak, a projekt során a későbbi vállalkozási igazgató már szerepet vállalt olyan egyeztetésen is, ahol a majdani területéhez szólhatott hozzá.

„Az első WHB-s projektem, egy összetett szerkezetépítési munka volt, olyan feladatokkal, mint a szádfalas munkatérhatárolás, 1 méter vastag vízzáró beton alaplemez készítése terepszint alatti laborokhoz, parkolóház létesítése, illetve több emeletes irodaépület tornyok építése. Mindeközben bekapcsolódtam pályázati szakaszban lévő, új projektek előkészítésébe és tárgyalásaiba is. Ekkor már kapcsolatban voltam a vállalkozási osztályunkkal és az itt megosztott észrevételeim hasznosnak bizonyultak ezeknél az előkészítő pályázati szakaszban járó feladatoknál. Ezért is gondolhatta a vezetőség azt, hogy az affinitásommal, az eddigi tapasztalataimmal, valamint a stabil angol és német nyelvtudásommal alkalmas leszek a feladatra.” Ez be is igazolódott, hiszen a projekt végén felkínálták Krivarics Ádámnak a vállalkozási igazgatói pozíciót.

 

A kommunikáció fejlesztése a csapaton belül és a beruházókkal is fontos

A szakember a felmérési időszak után a három helyszínen dolgozó csapatával (Győrben, Biatorbágyon, és a fővárosban is van vállalkozási iroda) egy olyan átalakításba fogott, ami egyrészről lehetővé tette a még hatékonyabb együttműködést az üzletágon belül, másrészről a változó gazdasági környezetnek, a befektetői körnek való megfelelést is. Végül de nem utolsó sorban pedig a cégcsoport kivitelező és tervező részlegeivel, leányvállalataival, illetve partnereivel is szorosabb párbeszédet alakítottak ki.

Elmondása szerint a csapat kommunikációjának fejlesztésekor fontos volt a logikus felépítés. „Mindig igyekszem úgy gondolkodni, hogy bármilyen lépést is teszünk, bármilyen átalakítást csinálunk, az egy egyértelmű struktúrát kövessen. Ne ad hoc alapon működjenek a dolgok, vagyis ne „csak úgy bemondás alapján”, hanem rendszerbe illeszkedjenek, de ugyanakkor bizonyos fokú rugalmasság is megmaradjon.

Nálunk a vállalkozási osztály három városban tevékenykedik, nyilván a távolság elválasztja a csapatokat, de ezt most már a digitalizációval át tudjuk hidalni. Ezen a területen már vannak is pozitív előre lépések, de további terveim is vannak, hogy ezt még jobban tudjuk csinálni, szorosabbá tudjuk tenni az összhangot.”

 

Egyszerre 5-6 projekt minden ütemét fejben kell tartani egy vállalkozásfejlesztőnek

Ezen a területen az egyik fő kihívás az, hogy egyszerre mindenkinek több projekten kell dolgoznia, melyek különböző előrehaladottsági szakaszokban vannak, és különböző sebességgel is haladnak.

„Itt a kezünk alatt egy adott pillanatban minimum 5-6 projekt biztosan fut párhuzamosan, különböző stádiumokban. Ez adja talán a legnagyobb nehézséget, illetve ebben van a legnagyobb fejlődési potenciál is. Ezeket a párhuzamosságokat kell megtanulni kezelni, illetve folyamatosan követni.”

 

A digitalizáció kiemelt szerepet kap a WHB Groupnál

Ebben sokat segít az az átfogó digitalizációs folyamat, ami jelenleg a WHB Groupnál zajlik. „Tulajdonosi oldalról is elindult egy oktatási és innovációs központ létrehozása, ezen is dolgozunk, ennek része egy mentorprogram is – ez akár máskor megérne egy külön beszélgetést is.” Nagyon jelentős célkitűzés a cégcsoporton belül az, hogy a tervezés a legmodernebb szoftverek használatával és interaktívan történjen, és a vállalatcsoport tagjai között is meglegyenek a standardizált digitális kommunikációs csatornák.

 

„Nincs hiány a feladatokból”

A vállalkozási igazgató szerint az ágazati aggodalmak, a jelenlegi építőipart érintő negatív változásokkal kapcsolatban nem alaptalanok, ugyanakkor megfelelő rugalmassággal, nyitott szemlélettel, meg lehet találni a piacon azokat a feladatokat, ahol nagyobb energiabefektetéssel ugyan, de sikereket lehet elérni.

„Nincs hiány a feladatokból, a kihívás csak az, hogy mindig azonnal kell tudni alkalmazkodni a piac változásaihoz.”

Erre jó példa a debreceni Semcorp-építkezés. Itt a WHB Group az alapozás és az előregyártott betonelemek elhelyezése utáni feladatrészekbe kapcsolódott be: design and build konstrukcióban, tehát kivitelezés, tervezéssel együtt, beleértve a technológiai tervezést is. Nemrég írtak alá egy újabb szerződést, immár a projekt befejezésével kapcsolatos utolsó csomagra, ami jól mutatja, hogy csapatmunkával áthidalhatók a nyelvi és kulturális nehézségek.

„Nagy kihívást jelent jelenleg a különféle nemzetiségű beruházók nagyszámú térhódítása az építtetői oldalon. A Semcorp is számos kihívás elé állított minket, mind az előkészítési, mind a kivitelezési stádiumban. Természetesen erős cégcsoportként, folyamatosan elhárítva az akadályokat és áthidalva a nehézségeket haladtunk előre az egyes tenderek során és jelenleg a kivitelezés alatt is. Nem volt könnyű feladat és jelenleg sem egyszerű a kivitelezés a több, mint 25 éves tapasztalattal rendelkező WEST HUNGÁRIA BAU Kft.-nek, azonban az elért eredmények és a pozitív megrendelői visszajelzések igazolják a befektetett munkát. Tekintettel a jelenlegi piaci környezetre, az állami beruházások mértékének beszűkülésére, folyamatosan szükség van a vállalkozási osztály célirányos fejlesztésére, dinamikájának átszervezésére, hogy mindig meg tudjunk felelni az aktuális építőipari helyzetnek és Megrendelői elvárásoknak, illetve mindezt egyre hatékonyabban tudjuk megtenni.”

 

Megszűnik a súrlódás a kivitelezés és a vállalkozásfejlesztés között

Egy másik fontos területen is jelentős fejlődést tudtak elérni a kooperációban. Krivarics Ádám elmondása szerint a legnagyobb feladat – és talán a cégen belül eddig a leginkább látható eredmény is - a kivitelezés és a vállalkozás összhangjának a javítása volt.

„Vállalkozási osztályként nekünk az a célunk, hogy elhozzunk egy munkát, ehhez nyilván a tender során a legjobb árat, a legrövidebb átfutási időket kell adni. A kivitelezés során pedig ebből a büdzséből kell dolgozni, tehát a kivitelezésnek inkább az lenne az érdeke, hogy ez a büdzsé nagyobb legyen, a kivitelezés időtartama pedig minél hosszabb. Itt van egy súrlódási pont, amit javítani kellett és folyamatosan oda kell figyelni rá. Éreztem korábban is, hogy vannak nehézségek, bár ez nem a WHB egyedi problémája – ez minden nagyvállalatnál így van az építőiparban.”

A kihívást úgy oldották meg, hogy megosztják a feladatot. „Vállalkozási osztályként külön működve csak a végső ajánlatadás előtti időszakig visszük el a projektet, ekkor bekapcsoljuk a kivitelezésért felelős kollégákat. Feláll a teljes projektstáb, a projektigazgatóval, létesítményfelelőssel, szakági létesítményfelelősökkel együtt, és a végső ajánlat megadásakor egy közös mérlegelés, illetve egy közös elemzés előzi meg azt, hogy a végső árat kialakítsuk.” Hozzáteszi, természetesen még kell egy tulajdonosi konzultáció és jóváhagyás, és ezt követően születik meg a döntés.

„Így tudjuk kialakítani azt a közös nevezőt, amire a kivitelezési oldalról is az a visszajelzés jön, hogy működőképes, illetve mi is azt látjuk, hogy az aktuális tender kapcsán ez egy megfelelő ár.”

Mindebben sokat segít neki, hogy eredetileg a kivitelezői oldalra érkezett a WEST HUNGÁRIA BAU Kft.-hez, így ezek a feladatok ismertek számára, valamint a személyes kapcsolatai is jók a kivitelezőkkel.

 

A tulajdonosok elérhetőek és racionálisak

Visszatérve a tulajdonosi körrel való kapcsolatra, a vállalkozási igazgató hangsúlyozza: a tulajdonosok elérhetőek, napi szinten jelen vannak, részt vesznek a döntésekben, az ügymenetekben.

„Erős támogatást érzek a tulajdonosi oldalról, bármikor fel lehet őket hívni. Ha olyan kompetenciára van szükség, akkor segítenek átlendülni az adott kihíváson. Működik egy olyan fajta csapatszellem a teljes cégcsoporton belül, amire lehet támaszkodni.”

Hozzáteszi még: „Ami nagyon pozitív, hogy tényleg megvan az a támogatottság, a nyitottság a tulajdonosoknál arra, hogy olyan újításokat is át tudjunk vinni a rendszeren, amiket esetleg első ránézésre nem tartanak jónak. Egy-két oldalról körüljárva, átbeszélve a dolgot, végül egy esetleges eredeti ellenérzés ellenére mégis zöld utat kaphat egy jelentős újítás. Azt gondolom, hogy ez nagyon fontos, ez az egyik kulcsa, annak, hogy amit csinálok, azt szeretem is csinálni, és hogy látható eredményeink is vannak.”

Itt mutat rá arra is, hogy az előrelátó tulajdonosi hozzáállás sok projektnél fontos segítséget jelentett.

Az előrelátó tulajdonosi hozzáállás kulcsfontosságú

A WHB múltja és jelene is ugyanúgy ezt az előrelátást tükrözi. „Sokat segít a vállalkozási, előkészítési munkánkban az is, hogy a cégcsoport már számos leányvállalattal rendelkezik. A legnagyobb jelentősége a szakági cégeknek van, ilyen a PBM Kft., ami egy olyan speciális mélyépítő cég, ami országos szinten is elismert mérnöktudással és bázissal rendelkezik, ugyanúgy, mint saját gépekkel. A WHB Elektro Kft.-vel - akik a teljes elektromos kivitelezést vállalják - az ajánlatadás folyamán is kifejezetten szoros kapcsolatot ápolunk, de említhetem a CLH Kft.-t is, akik a légtechnika, gépészet területén tudják ugyanezt, és ez a lista még korántsem teljes” - sorolja. Rámutat még: vannak olyan cégcsoporthoz tartozó vállalatok is, akik akár teljes generálkivitelezést is tudnak végezni, vagy erőforrással tudnak hozzájárulni egy-egy nagyobb kivitelezéshez szükség esetén. Összefoglalva: a cégcsoportban megvan a teljes vertikális integráció és van jelentős horizontális extrakapacitás is.

 

Az expanzióban is előrelátó volt a WHB Group

Krivarics Ádám még azt is hozzáteszi: „A WHB Group nagy cégcsoport, de a hozzáállása nem olyan, mint egy multinak. Ez a korábbi expanzióban is megjelent. Az elmúlt időszakban ezért sem volt olyan jelentős beruházásunk, amit erőn felülinek vagy akár határesetnek lehetne mondani. Egyrészt ez nyilván korlátokkal is jár, másrészről viszont azt a szerencsés helyzetet eredményezi, hogy rettentően stabil a cég financiális szempontból, így a projektek kapcsán sem szorulunk arra, hogy abba a teljesen irreális árversenybe belemenjünk, amit most látunk a piacon. Sok vállalat – valószínűleg előre menekülve - olyan árakat és olyan határidőket mond bizonyos projektekre, amik már szinte az irreális határokat súrolják. Nekünk ezekben nem kell részt vennünk, meg tudjuk tartani azt az árszintet, ami még a tisztes és reális haszon mellett működőképes lehet.”

Forrás: https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2023/03/amikor-uj-beruhazok-jonnek-meg-kell-tudni-tanulni-a-nyelvukon-gondolkozni-interju-a-whb-vallalkozasi-igazgatojaval