Vissza

Egyetemtől a diáknegyedig: országszerte felpörögtek a WHB kivitelezései

2024-06-05 Hírek

Egyetemtől a diáknegyedig: országszerte felpörögtek a WHB kivitelezései

Több jelentős építési projekt előrehaladásáról számolt be lapunknak egy összegzésben a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. Elsőként a Széchenyi István Egyetem Apáczai-karát emelték ki, ahol egy nagyszabású beruházássorozat újabb eleme valósult meg több épület energetikai fejlesztésével a közelmúltban. Az Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar több épületének fejlesztése egy jelentős, közel 7,5 milliárd forintos európai uniós pályázat keretében történt meg a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. kivitelezésében, ennek során közel háromezer nyílászáró és közel ezer radiátor cseréjét oldották meg.


Évszázados műemléképületek is megújultak

Többek között a kar helyi védettség alatt álló, Liszt Ferenc utcai épületegyüttese is fejlesztést kapott, ahol a homlokzati hőszigetelés és a nyílászárók cseréje mellett a műemléki értékű bejárati ajtót is felújították. Az épületgépészeti rendszer modernizálása során pedig új, korszerű kazán került a létesítménybe.

Korszerűsítették az egyetem Türr István utcai épületét is, a fejlesztés részeként a homlokzati nyílászárók cseréje, homlokzati hőszigetelés, a lapostető hő- és vízszigetelése, valamint a padlástér hőszigetelése történt mega WHB kivitelezésében, emellett napelemes rendszert is kiépítettek. Az Apáczai-kar Gárdonyi utcai, mintegy százéves, szintén védett épületegyüttese szintén új nyírászárókat, födémszigetelést és napelemrendszert kapott.


Diáknegyed 13 hektáron

A beszámoló az ország legnagyobb oktatási beruházására is kitér: finiséhez érkezett a Dunakeszi Diáknegyed fejlesztése, amelyből a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. is kiveszi a részét. A 123 ezer négyzetméter alapterületű, 7 épületből álló komplexum 13 hektárnyi területen valósul meg a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. és a LATEREX Építő Zrt. konzorciumának kivitelezésében, az Építési és Közlekedési Minisztérium megbízásából. A diáknegyed egyben az elmúlt évtizedek legnagyobb fejlesztése a városban.

A diáknegyed része többek között a 20 tantermes a IV. Béla Gimnázium, a VSZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola, 26 tanteremmel és a kapcsolódó tanműhelyekkel, két multifunkcionális tornacsarnok összesen 2500 négyzetméter alapterülettel, egy 450 fős konyha és étkező, valamint egy közel 5000 négyzetméteres uszodaépület.


Szakmai kihívások az orvosi egyetemen

Heteken belül elkezdődhet a munka a fővárosi Semmelweis Egyetem Patológiai intézetének védett épületében is. Az intézmény a Hauszmann Alajos tervei szerint épült II. sz. Patológiai Intézetének fejlesztésével hozza létre gyakorlati oktatási centrumát, mellette egy új épület, a Nemzeti Orvosi Innovációs Képző Központ (NOIKK) kialakítása is a projekt része. A helyi védettségű épület felújítása, valamint az új, föld alatt háromszintes, földszint és hatemeletes épület felépítése, továbbá a két elem összekapcsolása komoly feladat a WHB szakemberei számára.


Díjnyertes a soproni uszoda

Mindezek mellett Sopronban néhány hete felavatták a Lőver uszoda kivitelezéséért elnyert Építőipari Nívódíj emléktábláját, amelyet a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. és a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. által kivitelezett komplexum a 2023-as évben a Középület/sport és szabadidős építmény kategóriában érdemelt ki. A rangos elismerés, melyet a tájba illeszkedő, túlzások nélküli, korszerű soproni építménynek ítéltek, egyfajta építészeti Oscar-díjként terjeszti Sopron jó hírét. Az Építőipari Nívódíjat odaítélő szakmai zsűri kiemelte, hogy a terület kialakítása szerencsés módon igazodik a lejtős terephez, és a sok zöld telepítésével jól illeszkedik a hangulatos soproni tájba.

A nemzetközi szintű uszoda újjáépítése két évet vett igénybe, a kivitelezés során olyan sajátos követelményeknek is meg kellett felelni, mint a korábbi olajszennyezés megszüntetése. Az új uszodában megépült egy nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas medence 1270 ülőhelyes lelátóval, két tanuló medence, egy melegvizes merülőmedence, egy melegítő medence és egy jakuzzi; valamint szaunák, gőzkabinok és kondicionáló terem is.

Forrás: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2024/06/egyetemtol-a-diaknegyedig-orszagszerte-felporogtek-a-whb-kivitelezesei