Vissza

Látványosan halad hazánk kiemelt jelentőségű barokk kastélyának felújítása

2024-03-25 Hírek

Látványosan halad hazánk kiemelt jelentőségű barokk kastélyának felújítása

Minden tulajdonosa alakított a több mint 250 éves geszti Tisza-kastélyon, amelynek felújítását a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. és a Build It Mérnökiroda Kft. végezheti el. Ahogy azt korábbi cikkünkben is jeleztük, a Tisza család 1772-ben, barokk-copf stílusban épített a birtokra kúriát, amely aztán számos bővítést és átalakítást kapott. A 20. században modern fejlesztéseken átesett kastély – többek közt bevezették az áramot, melegvíz-ellátó rendszert és telefont telepítettek - jó állapotban vészelte át a második világháborút, ezt követően azonban a teljes berendezése megsemmisült. Később iskolának és művelődésháznak, majd könyvtárnak adott otthont, a rendszerváltás után ugyanakkor folyamatosan romlott az állapota.

 

 

Számos attrakcióval várja majd a látogatókat

Amint megírtuk, az utóbbi években már romos állapotú épület felújítása folyamatosan napirenden volt, hiszen egykor a Tisza-család rezidenciájaként, hazánk két miniszterelnökének otthonaként is szolgált, többek között kormányülésnek is otthont adott. Tisza Kálmán 1860-ban lett a kastély tulajdonosa, aki 1875 és 1890 között volt Magyarország kormányfője; Tisza Kálmán 1902-ben bekövetkezett halála után pedig az épület gróf Tisza Istvánhoz került, aki 1903 és 1905, majd 1913 és 1917 között ülhetett a miniszterelnöki székben.

A kastélyban a fentieknek megfelelően a család történetét bemutató kiállítást rendeznek majd be, ami számos attrakcióval várja majd a látogatókat. Ennek során megismerhetik majd az érdeklődők a Tisza-családot, bővebben Tisza Kálmán és Tisza István miniszterelnökök pályáját, valamint betekintést nyerhetnek többek között a korabeli kastély mindennapjaiba is.

 

 

Elkészült a földszinti helyiségek falainak díszítő festése

Amint arról a WHB Facebook oldalán beszámolt, az új évben is lendületesen végzik a munkákat Geszten, a Tisza-kastély rekonstrukciójának kivitelezésén. A kastély és a tiszttartóház külső részén folytatódik a belső útnyomvonal készítése, a fémszegély elhelyezése és a rétegrendek kialakítása. Halad a külső elektromos földkábelek, védőcsövek fektetése és fűzőaknák telepítése is.

Számos elem elkészült, többek között

  • a tiszttartóháznál beépítették a külső nyílászárókat,
  • végeztek az kastély emeleti (E6) helyisége oldalfalának
  • és az (E4) helyiség mennyezetének restaurálásával,
  • valamint a földszinti (F24, F25) helyiségek falainak díszítő festésével,
  • mindezek mellett már beépítették a földszinti belső restaurált spalettás nyílászárókat.

 

 

A kastély pincéjében befejezték a vizesblokkok burkolását, továbbá

  • az üveg válaszfalak beépítését,
  • a tégla falfelületek fugázását, valamint
  • a közlekedők mészkőlappal történő burkolását is,

Zajlik továbbá jelenleg is

  • a földszinti új parketta lerakása, csiszolása, lakkozása, szegélyezése,
  • a kastély földszintjén és a pincében a felületképzési munkák (a falfelületek glettelése, csiszolása, alapozása és festése) ellátása,
  • folyamatban van az erős és gyengeáramú szerelvényezés,
  • illetve az elektromos elosztók elhelyezése, kábelezése és bekötése.

 

 

Arany János emlékházánál már elkészült az új tetőszerkezet

Az inaslak és az istálló épületében mostanra befejezték a tetőszerkezet építését és a külső alu-fa nyílászárók beépítését; elkezdődött a belső tégla falfelületek gépi vakolása, beton falfelületek betonkozmetikája és vastag glettelése is. Zajlik az erős és gyengeáramú alapszerelés, kábelezés, és a gépészeti alapszerelés. Elkezdődött a homlokzat hőszigetelése, a homlokzati párkány elhelyezése, rögzítése.

A kriptánál elkészült a támfal szivárgórendszerének építése, valamint a belső falfelületek vakolása, az Arany János emlékháznál pedig már elkészült az alaplemez, valamint az új tetőszerkezet és a nádfedés is.

 

 

Forrás: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2024/03/latvanyosan-halad-hazank-kiemelt-jelentosegu-barokk-kastelyanak-felujitasa