Vissza

Így halad a fővárosi neobarokk palota restaurálása

2020-02-06 Hírek

Így halad a fővárosi neobarokk palota restaurálása

A budapesti Károlyi-Csekonics Palota eredeti állapotának visszaállítására törekszik a WHB az Épkar és a Build It mérnöki iroda konzorciuma – derült ki az épület sajtónyilvános bejárásán csütörtökön Budapesten.

A fővárosi Palotanegyed egyik legszebb épülete, az 1885-ben felépült Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes homlokzatai a Múzeum utca 17-re és a Reviczky utca 6-ra néznek. A Múzeum utcai szárnyban teljes korhű rekonstrukciót és restaurálást végeznek, míg a Reviczky utcai szárnyban új szerkezetű oktatási épület készül a homlokzat megőrzésével. A szakemberek az egykori főúri rezidenciában alakítják ki a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának új központját.

A Parlament és az Operaház fadíszeit készítő mester művei láthatóak itt is

A földszinti hall díszes faragványai Thék Endre asztalosmester nevéhez kötődnek – melyek vagy a helyszínen, vagy a közelben található, gőzgéppel hajtott asztalosműhelyében készültek el.

A palota díszein kívül az Operaház és a Parlament hasonló dekorációi is az iparművész munkái közé tartoznak. Az épület emeleti szintjén található bálteremben pedig Lotz Károly freskóját állítják helyre korabeli fényképek alapján, monokróm színvilággal

Továbbá minden neobarokk dekoratív elem visszakapja eredeti külsejét: a fa- és képi restaurálás mellett többek között a díszmű bádogos, kerámia-, kő-, lakatos- és gipszszerkezetek restaurálása és helyreállítása is folyamatban van.

Modern oktatási központ épül a történelmi homlokzat mögött

Miután a Reviczky utcai szárny belső részeit elbontották, a jelenlegi padlószinttől egy 6 méter mély pinceszintet alakítanak ki. A Reviczky utcai főhomlokzatot megőrzik – belülről acélgerendák, kívülről pedig két acél tartószerkezet stabilizálja a falat. A homlokzattal együtt szintén megőrzik a korabeli műmárvány falburkolatú, műkő lépcsőházat is.

A modern belső kialakítással felépülő szárnyban a pincében és földszinti részen egy 198 fő befogadására alkalmas Konferenciaterem és egy 120 fő befogadására alkalmas előadóterem épül, az emeleteken pedig kisebb előadókat, tantermeket és tanári szobákat alakítanak ki.

Az elkészült palota a Mikszáth téri orvosi egyetemi épületekkel, a szomszédos katolikus egyetemmel és a Szabó Ervin Könyvtár központi épületével együtt pedig a fővároshoz méltó akadémiai városközpontként működhet majd - Írja a Magyar Építők magazin.