WHB - Közel 50 méteres gerendák tartják majd Sopron uszodájának tetejét
Vissza

Közel 50 méteres gerendák tartják majd Sopron uszodájának tetejét

2020-06-26 Hírek

Közel 50 méteres gerendák tartják majd Sopron uszodájának tetejét

Múlt héten sajnos az erős szél miatt nem sikerült elkezdeni a ragasztott fa tetőgerendák beemelését, ám most az égiek kegyesek voltak, helyükre kerültek az elemek. Sopronban a Csik Ferenc Uszoda fejlesztésen a West Hungária Bau Kft., valamint a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. dolgozik konzorciumban egy négy medencével és 1300 fős lelátóval felépülő létesítményen, mely a 115 éves fürdő területén jön létre.

A korábban már látható vasbeton tartóoszlopokra és vasbeton szerkezetre emelték be ezen a héten a ragasztott fa kereszttartóelemeket: erről a folyamatról, illetve magáról a teljes projektről Hujber Tamás, a WHB projektigazgatója mesélt.

A kihívások sem lassították a nagyszabású építkezést

A fejlesztés során a régi, elavult épületet elbontották, majd a földmunkák és az alapozás elvégzése után a medencék vasbeton szerkezetét is kialakították. A kivitelezők a relatíve szűkös munkaterület ellenére jól tudnak haladni és így májusban jutottak el a lelátó előregyártott elemekből való megépítéséhez (a 8-12 tonnás elemek beemelése is jelentős odafigyelést és precizitást igénylő feladat volt). A koronavírus okozta helyzet sem lassította le az építkezést.

Most a közel 10 méter magas uszoda tetejét alkotó főtartók (összesen 15 darab) beemeléséhez egy 500 tonnás darut használnak. A tető leglátványosabb részét képező, az elkészült épületből majd belülről is látható elemek 42 méter hosszúak és 3 méter magasak, felületük meghaladja a 120m2-t. Ugyan az elmúlt időszakban az eső és a szél (időnként 50-60 km/h-s széllökések) is hátráltatták a munkát, emiatt időnként le kellett állni, a 15 tonnás kereszttartókat rendkívüli odafigyeléssel emelik a helyükre. A képeken és a videón a nyolcadik gerenda emelési munkálatai láthatók, tervek szerint a hét végére helyére kerül az összes.

Jövő tavasszal vehetik birtokba az uszodát

A munkafázist követően a kivitelezők a 7500 négyzetméteres alapterületű uszoda építkezésének újabb szakaszába léphetnek és várhatóan jövő márciusban át is adhatják a többfunkciós fürdő- és uszodakomplexumot.

Az új létesítményben jacuzzi és szauna is lesz a wellnesst kedvelők kiszolgálására. A medencék egy közös, üvegfalakon keresztül természetes fénnyel megvilágított térben, egymás után emelkedő számsorrendben a következők:

  • egy 25 méter széles és 50 méter hosszú, úszó- és vízilabda-sportesemények megrendezésére is alkalmas medence,
  • egy 25 x 25 méteres bemelegítő-medence,
  • két tanmedence,
  • illetve egy jakuzzi és egy melegvizes merülőmedence is.

Az előcsarnokot két szinttel építik ki: így az összesen mintegy 1300 főt befogadni képes lelátókat is el tudják majd érni az érdeklődők, akiknek a beruházás keretében parkolót is kialakítanak.