Vissza

Ünnepeink – A Bokrétaünnep

2020-10-05 Hírek

Ünnepeink – A Bokrétaünnep

A bokrétaünnep (régies nevén, a német-osztrák Gleichenfeier vagy Gleichenfest tükörfordításával: falegyenünnep) az építők és építtető(k) közös ünnepe, melyet az épület tartószerkezetének elkészültekor szoktunk megtartani.

A hagyományok szerint az épület legmagasabb pontjára bokrétafát állítanak, vagy bokrétacsokrot helyeznek el és ünnepi beszédet mondanak, ugyanakkor alkalom nyílt arra is, hogy a barátoknak és rokonoknak bemutassák az építkezés állását.

A középkorból származó szokás jogi szerepet is játszott, egyfajta teljesítési igazolásként működött. A legkorábban a 13. századi említésekből ismert hagyomány a fizikai munkásokat és a kivitelezőt ünnepli meg.

Amikor ezt az ünnepet megrendezzük kivitelezőként akkor a projekt mellett, a saját szakmánk hagyományait is megünnepeljük. A bokréta kitűzése ünnepi alkalom az építőmunkások körében és mai formájában is azt jelenti, hogy a falakat sikeresen felhúztuk, lélektani alapja pedig az alkotó munka után érzett öröm.

A bokrétaünnep egy nagyszerű lehetőség arra, hogy megálljunk és ünnepeljünk egy pillanatra az építkezés egyik fontos mérföldkövénél.
WHB életében a közelmúltban négy Bokrétaünnepet is tartottunk.

Szeged

A sort a szegedi Etelka sori uszoda kezdte, ahol ez év áprilisában értük el a kivitelezésben azt a fázist, amikor a szerkezetépítési munkálatok a rácsos főtartóelemek beemelése után elérték a legmagasabb pontot. A tavaszi járványügyi helyzetre tekintettel sajnos a fogadást nem tudtuk megtartani, de a bokrétát természetesen elhelyeztük a tető legmagasabb pontján.

https://whb.hu/hu/hirek/hirek/kezdodhet-a-tetoszerkezet-epitese-szeged-uj-uszodajan

 

Berettyóújfalu

Ezt követően, szintén áprilisban Berettyóújfalun a Büntetés-végrehajtás Egészségügyi Központ kivitelezésén tudtuk kitűzni a bokrétát a létesítmény legmagasabb pontjára.

 

Tatabánya

Májusban Tatabányán a városközpontot átfogóan fejlesztő projekt bokréta avató ünnepségét tartottuk. A beruházásban, a Megyeháza előtt a korábbi felszíni parkoló helyén új közösségi teret hozunk létre, ugyanakkor a tér alatt egy kétszintes mélygarázs is felépül. A mélygarázs felett kialakuló új tér látványos zöld szigetekkel, utcabútorokkal, napvitorlákkal, ivókutakkal, szökőkutakkal és párakapuval jön létre.

https://whb.hu/hu/hirek/hirek/whb-bokretaunnepseg-tatabanya-melygarazs-kozossegi-ter

 

Sopron

Ősz elejére elértük a legmagasabb pontot a soproni Csik Ferenc uszoda kivitelezésen is, így szeptember 11-én pénteken megtartottuk az ilyenkor szokásos Bokrétaünnepet, és felkerült a bokréta Sopron látványos faszerkezetű, új uszodájának tetejére.

https://whb.hu/hu/hirek/hirek/felkeruelt-a-bokreta-sopron-latvanyos-faszerkezetu-uj-uszodajanak-tetejere

 

A WHB vezetői kiemelten fontosnak tartják a hagyománytiszteletet és a fizikai munka megbecsülését, ezért is gondoljuk, hogy az olyan évszázados hagyományok megtartása, mint pl. a Bokrétaünnep ma is aktuális, és követendő példa a jövőre nézve is.

Ha szeretnétek részt venni a Bokrétaünneppel kapcsolatos nyereményjátékunkon, akkor nézzétek a WHB Group Facebook oldalát, ahol 2020. október 6-án ismertetjük a játék menetét és minden fontos információt.

https://www.facebook.com/westhungariabau